(НЕ)Одговорност

Škabo,

Autor:

22 komentara

Као што вероватно знате, члан сам реп групе Београдски синдикат од њеног оснивања. Више од четрнаест година је прошло од нашег првог заједничког наступа, три дана пред почетак НАТО агресије на тадашњу СР Југославију. Што саборац Феђа у шали рече, на недавној рођенданској прослави: БС је већ стасато за полазак у средњу школу. Да ли се тиме класификовао да постане статистичка бројка у истраживању средњошколског јавног мнења, чији су резултати ових дана актуелни у домаћим медијима? Не знам. Али знам једну много важнију ствар: одавно смо схватили одговорност која произилази из бројних наступа пред још бројнијом публиком незнатно старијом од самог БС.

14 нам је година тек.

„Цео свет је на ивици, сви само себе пазе/ А ми пазимо и младе који пуне наше хале“ би биле само празне речи да се већ више од три године најдиректније не обраћамо заинтересованима широм Србије. Не причам о репу, албумима и наступима. Причам о серији од преко 50 трибина, са темом „Утицај популарне културе на систем вредности код младих“, које смо до сада одржали у средњим школама, на факултетима, по домовима културе и омладине широм земље. Нисмо желели да останемо недоречени, нити да порпустимо прилику да за добро искористимо свој утицај. Неко би рекао из ентузијазма, ми бисмо рекли из осећаја сопствене одговорности, као веома видљивих припадника популарне културе Србије.
Осетили смо и промислили да управо у урушеном систему вредност лежи главни проблем нешег друштва, као и да је изградња здравијег система вердности једино квалитетно решење истог. Система који у својој бази има: љубав, заједништво, саосећање, храброст, одговорност, истрајност, веру у више од самог себе, патриотизам… Све универзалне хуманистичке вредности на којима је и подигнута људска цивилизација. Супротне од себичних материјализма и индивидуализма, који нас са билборда и екрана усмеравају у бесциљну потрошњу до пропасти.
 Нису нам била потребна алармантана статистичка истраживања којa младе третирају као бројке да бисмо кренули у акцију. Неки од нас већ имају децу и искрено желимо да активно учествујемо у креирању Србије као најбоље могуће средине за њихов сутрашњи живот. И за свој труд смо већ награђени. Награђени смо надом која се у нама родила током поменутих директних сусрета. Озбиљно смо дискутовали са младима који су у стравности неупоредиво зрелији, одговорнији и паметнији од оних каквим их било које „озбиљно“ истраживање представља.
Зато је ваљда и разумљиво колико нас на људском нивоу заболи кад било ко без блама пљуне на све што годинама (г)радимо. Нарочито ако се тај неко представља озбиљним и професионалним. Нарочито ако успут демнострира толики степен ароганције да одбије чак и преузимање одговорност за своју очигледну грешку. Ако је у питању само грешка. Ако такво понашање није лош пример младима, онда ја стварно не знам значење тог појма.
У сваком случају, имам вест за све који имају сличне планове за будућност: БС је превалио предугачак пут да би сада стао због ичије глупости и/или зле намере. Дугујемо то свим „младима који пуне наша хале“.

Pošaljite komentar 

Komentari (22)

 • Nole

  samo napred!!

 • UnSerbio

  Само офанзивно!!

 • тоди

  Напред пуном паром !

 • Nevena

  Podrška istomišljenicima!

 • ТинаБС

  Била сам на концерту у Арени и лично упознала Шкаба, волим Бс свим срцем, само напред ! И да моја деца вас слушају, да мојим унуцима причам о вашим песмама и концертима док им пуштам ваше песме. БС није банда смешна, с којом може да се зеза, много жилава је мета, нема правог инструмента!!!

 • Синдикалац

  Тужите РТС и од тих пара снимите нови албум 😉

 • Синдикалац

  Браво, ви сте наши Дискретни хероји!!!

 • sindikalac bre!

  Iskljuci tv,ukljuci MOZAK!Jebem vam brata i farmu…

 • МАРЕ батица

  иии ДА! Бошко се вратио колумнама. “е тако се то ради! кратко и УБИТАЧНО”.
  мада мислим да је БС претерао мало- ОД ОНОГ ИСПАДА ДР ОЉЕ (колико знам она је доктор новинарства, има неки докторат) О БСу ЈЕ УКИНУТА ПРЕТПЛАТА хехех
  шала.
  искушења су најјача када је пост. Благословен пост желим свима.

 • Ivona

  Синдикат – наш идеал, истина.

 • Nole

  I OCEMO JOS JEDAN KONCERT U ARENI! 😀

 • tu u mom komsiluku-deca brzo odrastaju

  sto bi rekla stara skola ‘jezik mlati guzica plati’ :) Mislite o tome…

  BS!!! BS!!!

 • Sandra

  Svaka cast momci!
  Svaka Vam je na mestu!!!

 • sanja

  Nekome ste baš zasmetali.. bilo je mnogo bolje dok su pokušali da vas ignorišu, kad već ne znaju (tj. ne žele) da iznesu vas rad u pravom svetlu. Nije potrebna velika mudrost da se shvati da rad i pesme BS-a promovišu prave vrednosti. Mada, džabe im svi pokušaji naruse vaš ugled kad ne postoje nikakvi dokazi. Čak i pokušaj da pesmu Kosovo je Srbija oznace kao vašu nema nikakvog smisla.. msm da vi stvarno tako nešto zastupate, ne bi npr.na nastupu na Spensu Škabo odmah po izlasku na binu pokušao da objasni masi koja je skandirala protiv šiptara da ne treba da širimo mržnju, nego ljubav, da se držimo svi zajedno. To je samo jedan primer kojim se lako demantuju sve neistine rečene u emisiji (između ostalog i da BS nije shvatio svoju popularnost i uticaj na masu), a da ne navodim sve ostale pozitivne stvari koje su produkt dugogodišnjeg rada i zalaganja BS-a.

 • Бојан

  ‘Оћемо БС у Свилајнцу!

 • Luka

  Bosko,neka je sa srecom i da nam pises ekstra kolumne,kao i uvek!
  BS BS!

 • Nebo

  Ljubav!

 • sane

  Pun gas!!!!

 • zoran

  Ne odgovarate ovim politickim strukturama,bodete im oci kako direktno ukazujete na probleme od korupcije pa na dalje i onda Tijanicevi placenici pokusavaju ne dokazivo da dokazu koristeci se lazima,posto je 100x ponovljena laz=istina (u njihovim glavama,naci g…a).
  Samo hrabro,zbog buducnosti nase dece morate istrajati.

 • Scepan Scekic

  Samo napred! <3 BS <3

 • ћирилица је закон

  Браво за ћирилицу у Куриру, сјајно !!!

Pošaljite komentar

Najčitaniji blogovi

Sorry. No data so far.

Najviše komentara

Sorry. No data so far.