СРБИЈА ДО ДОРЋОЛА!

Škabo,

Autor:

5 komentara

Била je 1994. година. Слоба није још досегао фазу „фактора стабилности на Балкану“. Дакле, санкције су још биле на снази. А ми четврта година средње школе, жељни путовања више него леба да једемо. Што и није чудно из најмање 2 разлога: 1) једно време је једино леба и било по радњама (и то само једна врста, не ко данас што има са разним здравим семенкама) и 2) таман кад смо, као подмладак давно заборављене средње класе, стасали да регуларно можемо да путујемо без родитеља, они су остали без пара а ми без опције да се било где мрднемо без темељне провере наше неподобне ДНК.

Дороћол, брате, Србија, динамита тона!!!

Тако да не можете замислити шта је значила симултана матурска екскурзија пет-шест београдских средњих школа у Атини. Није нам било важно што су нас за силне паре сместили у сумњиве курварске хотеле око Омоније.

Кад нисмо са књижевником/водичем Владимиром Арсенијевићем мање-више успешно покушавали да стигнемо на већ плаћене туре (Акропољ није радио због реновирања, у Метеоре смо закаснили јер је возач залутао), малобројна екипа залуђеника из одељења је блејала по музичким продавницама, опчињена оригинал дисковима и плочама светске алтернативне музике. Други су се одушевљавали другим „недостајућим“ чарима потрошачког друштва. Заједнички именитељ смо налазили у пиву, узу и миксу светских хитова и грчких оригинала наших народњака, по најјефтинијим дискотекама које смо могли да забодемо. Спонтане српске журке. Двоје су се тако смували. Слободно реците да смо били љаљани. Нисмо учени бољем, реално.

Цео овај увод је ту вероватно да покушам да се оправдам за оно што сам у једном од тих магловитих дана урадио. Искористио сам нашу бројност у једној од поменутих сумљивих уличица и дрпо некакав ланац. Да закачим кључеве и ставим их у задњи џеп нових панталона, ко прави хард-коровац. Здипио сам после и прецењени дизел привезак са оним чирокезом. Не сећам се да ли сам се себи оправдао неправедним санкцијама, плаћеним а непосећеним споменицима или чињеницом да су скоро сви то радили на екскурзији. Знам само да сам погрешио и да ми чак ни то што још нисам био крштен није олакшавајућа околност. „Не укради.“, не може бити јасније.

А кад сам већ у фазону отварања душе, морам признати да сам и следеће године у Будимпешти, где смо из Београда дошли само због концерта групе „Паблик енеми“, на тркача од уличног продавца марнуо часопис „ФИБА баскет“. После и плочу „Ран ДиЕмСи – Тафр ден ледер“, у радњи структурираној у „Г“, у којој је радио само један продавац мањинске сексуалне орјентације.

Признајем све јер ми је доста да гледам како се, ни криви ни дужни, демократски изабрани председници ове напаћене земље редом отварају за посебно шивена одела са ојачањима на коленима. Одлучио сам да дам пример преузимања одговорности за сопствене грехе. И ево ме, крив клечим пред целокупним грчким и мађарским народом. Не тражим чак ни реципроцитет у извињењу због одваљивања по ушима за шугаве аранжмане или рекетирање српских аутобуса на Хоргошу.

Знам да није неко спектакуларно извињење, али шта да радим кад никад нисам начинио ни један већи злочин према припадницима других народа, нити знам лично и једног таквог починиоца? Радим само оно што је до мене да неки сутрашњи Председник свих грађана не црвени изнова без потребе.

Завршио бих питањем и тезом. Ако су сви Срби у БиХ Босанци, значи ли то да су Срби са КиМ Косовари? И ко је коме ту председник? Нек ми објасни ко је скапирао.

Ја данас само знам да смо сви на Дорћолу Дорћолци, без обзира да ли смо се на попису недефинисане државе изјаснили као: Срби, Роми, Хрвати, Босанци, Бошњаци, Црногорци, Египћани, Лапонци… И знам да ћу дати све од себе да тако и остане. Да председник наше месне заједнице може поносно да посећује колеге и без тензије и помпе даје изјаве за медије.

Pošaljite komentar 

Komentari (5)

 • qwerty

  urbani lik iz beograda seje pamet.

 • robodoom

  džabe što seje kad nisi dovoljno svestan da požanješ.

 • dragan

  Ne meni su zanimljiviju urbani likovi iz PM koji se guraju po gradskim mestima gay orijentacije i imaju Beogradskiji naglasak od Beogradjana(obavezno pripadnici nekih ne vladinih organizacija) ,kao ovaj QWeer sto pise komentare.

 • nenad

  Босна је држава, а Косово није. Отуд се Срби (и сви остали народи тамо) називају Босанцима, са правом. То је моје мишљење. :)

 • MIMI

  To sto se u Americi vecina deklarise kao ‘Amerikanac’ ni u ludom besu ne znaci da je zaboravio,da ne neguje i ne ponosi se svojim afro,anglo,romanskim,germanskim,jevrejskim,slovenskim ili muslimanskim poreklom.U citavoj istoriji samo je Rim bio takav ‘melting pot’ a znamo kako je zavrsio,izjeden od sopstvene trulezi,licemerja,greha,bluda,izopacenosti,gramzivosti itd.

Pošaljite komentar

Najčitaniji blogovi

Sorry. No data so far.

Najviše komentara

Sorry. No data so far.