СМРТ ФАШИЗМУ – СЛОБОДА УМУ

Škabo,

Autor:

3 komentara

На данашњи дан 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Поштовани грађани Србије, желим Вам срећан Дан победе над фашизмом. Предлажем Вам да макар минут овог пролећног дана искористите да одате пошту нашим дедовима, који су се (носили они обележја краљевске војске или импровизовану црвену петокраку) листом побунили против највећег зла прошлога века. И, преклињем Вас, пробајте макар овај дан да прескочите поделу на партизане и четнике. Будите уједињени у поносу на допринос оба покрета борби за људску слободу.

 

Јасновац - Споменик страдалима у логорима фашистичке НДХ

Још стари Римљани изрекоше да је историја учитељица живота. Лепо су ту изреку срочили, само су изоставили истину да је пишу победници. Штавише, предају је и својој и деци поражених. Орвел је то искреније објединио: „Ко контролише прошлост, контролише будућност; ко контролише садашњост, контролише прошлост.

Немам намеру да доливам уље на ватру сулудих расправа параноичних теоретичара завере и ултраегоистичних хиперпотрошача. Само бих да подсетим на одавно постојећу реалну тезу о смишљеним поклапањима историјских датума и места новим садржајима и значењима. Чини ми се да постоји превише „случајности“ да би биле заувек изостављене из јавних расправа и препуштне забораву. Навео бих само два болно актуелна примера (по један за датум и место):

1) Видовдан (28.6. по грегоријанском календару)

 

2) Куманово

 • У близини Куманова, 23. октобра 1912, одиграла се позната Кумановска битка у којој су српске снаге поразиле турску војску и натерале је на повлачење. Велика победа код Куманова била је прва српска победа у Првом балканском рату и означила је скори крај турске владавине на Балкану. Српска војска је после више од 500 година поново овладала Косовом и Метохијом, а после Кумановске битке ушла је и у Скопље, престоницу Српског царства из 14. века.
 • Антифашистички устанак у Македонији је избио 11.октобра 1941. у Прилепу и Куманову.
 • У Куманову је 1999. године потписан Војнотехнички споразум између НАТО-а и Војске Југославије, познат и као Кумановски споразум, којим је окончана НАТО агресија на СРЈ.

 

Као што се из приложеног да видети, макар неки од ових кључних догађаја су са предумишљајем усмерени ка том датуму или месту. Дакле постоји потреба за подешавањем садашњости, како би као „славна” или “срамна” прошлост утицала на будућност тј. „будућу садашњост“. И тако у круг . Питам се шта ли се следеће спрема, везано за ова два појма.

Због оваквих појава би ваљало фактима наоружан дочекати и наступајуће обележавање стогогодишњице Сарајевског атентата. Не дај Боже, да се Министарство културе тргне и исфинансира документарни или играни филм, како би се глас реално страдалих проактивно издистрибуирао. Јер делује да су силни пуне кофере кривице натоварили на вагоне, који спремни чекају да крену у смеру обрнутом од оног којим си путовали логораши у Великим ратовима. Спремишта за гориво локомотива су већ натанкована свежијим пресудама.

Немојте да нам подваљује лепљењем својих изношених етикета на љубав према слободи, народу, нацији, земљи, традицији, граду, крају, породици, екипи… Шта год волите да волите волите. Али не заборавимо генерације које су овде ратовале да би од зла одбраниле слободу. Притом ми се чини да је суштина управо у Даретовој рими: „Мисли својом главом – то је права слобода!“

Зато, у још једном покушају да помирим наше четнаје и комуњаре, пуштам поклич: „Смрт фашизму – слобода уму!“; док посланицима Бундестага честитам велики празник – дан доношења Шуманове декларације о уједињењу Европе, познатији као Дан Европске уније.

 Гле, случајности… и та прослава је данас. Нека, докле год у Русији има фосилних горива и војне опреме за параду, биће и обележавања Хитлеровог слома.

Pošaljite komentar 

Komentari (3)

 • Matori

  Lepo poredjani dogadajii i cinjenice. Veliki nista ne prepustaju slucaju.Valja ponavljati, da se nezaboravi. Razum i sloga ce ubryati i olaksati izlazak iz corsokaka u koji smo upali.
  Matori

 • МАРЕ батица

  здњем ПОБЕДИ!

 • MIMI

  akauzalni sinhronicitet, mozda 😉

Pošaljite komentar

Najčitaniji blogovi

Sorry. No data so far.

Najviše komentara

Sorry. No data so far.