ПАЛАНКА БЕЗ ДУШЕ

Škabo,

Autor:

7 komentara

Као неко ко је провео период од 2010. до 2012. године на црним листама “оних тадашњих”, добро ми је позната озбиљност проблема монополизације локалних култирних институција. Бенд “Фантастична четворка”, који сам направио са Марлоном Бруталом, Ди џејем Ајроном и братом Жоблом, је тада имао хит ” Реп и град”. Људи су га радо уживо слушали, док су нас се “они тадашњи” пропорционално томе гнушали. Тако да сам се наслушао прича о опструкцијама, које су разноразне “невладине организације” приређивале организаторима наших наступа, нагледао поцепаних и прелепљених плаката, експресно организовнаих бесплатних концерата колега у истом дану…

Тај период се подударио са издавањем и незустављивим растом популарности синдикалног албума “Дискретни хероји”, упркос поптуном игнорисању “мејнстрим” јавности.

Сутра: Група "Тротери" и хит "Ваљамо бело, повољно, половно"

Не знам да ли смо сада на црним листама “ових данашњих”. Мада, поред толико остатака “оних тадашњих”, човек се запита да ли се ишта суштински променило. Осим што се буџет за културу Србије срозао до микроскопских размера.

Тако су се припреме за недавно одржани концерт БС у Хали Борца у Чачку протезале још од прошлог децембра. Било је перипетија око издавања некакве употребне дозволе. Но, хвала Богу на таличном Кикију Лесендрићу. Човек је пожелео да на истом месту организује концет, који месец пре нашег. И завршетак поменуте папирологије се случајно баш поклопило са његовим жељама.

Наш највећи рокенрол мислилац, Цане ми је објаснио да рок музика ни не треба финансијску помоћ државе ако претендује да има изворног смисла. Али јој је зато потребна разграната инфраструктура независних студенских радио станица, локалних медија и, наравно, простора за свирке. Ми смо нека нова генерација панкера. Не иштемо друге медије, поред “живих”: јутјуба, сајта групе (који само што није поново подигнут), друштвених мрежа… Али и нама су неопходни простори за наступе.

А изгледа да смо, након скоро 15 година рада и труда,  дошли до нивоа на коме не морамо да бринемо толико за просторе. Макар наредне три године… Можда и више, ако се узме у обзир новонабилдовани евроатлански потенцијал странке пријатеља Ане Бекуте. Наша је земља позната по случајностима, тако да ће хала (са потребним дозволама) вероватно бити у сваком месту где она пожели наступ. Али шта да раде људи који не могу ни да приђу таквим звезданим капацитетима?

Шта да ради неко ко би нпр. желео да одржи културну свирку у фином амбијенту Летње баште биоскопа у Смедеревској Паланци? Да одустане у старту од те намере и размисли који би половни артикал из домена беле технике могао тамо  јефтино да пазари? Пошто чујем од локалне омладине да је извсени Кена, педседник поменуте општине, управо ту судбину наменио простору у коме су некада одржаване летње пројекције филмова и концерти. Кажу још и да је јавно приупитао шта ће младима више културне понуде, поред толиких добрих кафића у месту.

Искуство ме начинило склоним да поверујем у ову причу младих Смедеревске Паланке, упркос одлучном фејсбук демантију председника општине. Као и да вас позовем да се о случају, у што већем броју, сами информишете и, надам се, пружите своју подршку (макар) овде: https://www.facebook.com/pages/Protest-Smederevska-Palanka/464178370336473?fref=ts

А ако се питате зашто бисте се гладни мешали у културни проблем, који се ни не дешава у вашем месту – рећи ћу вам да гадно грешите. Јер нпр. овде,  у двомилионском главном граду, су готово сви активни биоскопи сабијени у тржне центре (са репертоаром прилагођеним побољшању промета робе у истим), омладинске културне установе носе глобалистички уместо локалног префикса (са репертоаром прилагођеном побољшању промоције истог), америчка амбасада спонзорише (некада) домаће фестивале (са репертоаром прилагођеном побољшању промоције исте), док симултано домаће институиције и компаније (у)скраћују своју подршку било коме и чему из области културе… Чак и мекдоналдси увелико мењају кафане уз пут…

Ово ми делује као прикладно место да поменем, ове године толико пута препричану и парафразирану, историјску ситуацију из британског парламента. На предлог једног од посланика – да се у јеку Другог светског рата војни буџет повећа на уштрб културног – чувени Винстон Черчил је одговорио: “Па за шта ћемо се онда борити?”

Англо-америчке компаније, институције и “безбедносне” структуре одувек врло добро знају за шта се боре – баш зато људи који, широм света, живе у “банана републикама”, попут наше, све мање знају за шта се боре. Не будимо више толико кратковиди! Како је могуће да неком у 2013. години није јасно колики је утицај (популарне) културе, поготову на младе људе!? Како је могуће да није јасно коју перспективу и ширину дају прочитана квалитетна књига, одгледан квалитетан филм или представа, одслушан добар концерт, погледана квалитетна изложба!? Зар је толико времена прошло од “Нећу рат”, “Отпор”, “Изађи на црту” и сл. кампања, да се тадашњи борци за демократију не сећају колика су средства, од кога и за шта добијали!? Или се неке ствари дешавају баш зато што се дотични добро сећају свега?

Ваљда вам је сада јасно зашто пружајући подршку младима Смедеревске Паланке у конкретној борби за њихов културни простор ( https://www.facebook.com/pages/Protest-Smederevska-Palanka/464178370336473?fref=ts ) реално улажете енергију у борбу за башту, машту и душу једне мало веће паланке, од милоште зване Србија.

 

 

Pošaljite komentar 

Komentari (7)

 • MAPE batica

  Сјајан текст!!!
  ПОП КУЛТУРА ЈЕ СВЕ и највећи јој је утицај!!!
  Бошко легендо!!!

 • protestant s. palanka

  Hvala na podrsci,nadam se da ce Palanka jednom moci da ti se oduzi…

 • Do pobde

  Stop kenizaciji Palanke (Srbije)

 • Ivan S

  Koja crna kultura u Sm.Palanci.Koliko ima zaposlenih u kulturi a da im je stepen strucne spreme u vezi sa kulturom.Kad na to dobijete odgovor onda moze da se protestuje.Ovako protest simbolizuje zastitu “doline slonova”i samih zaposlenih !!!

 • tomanija

  Konacno da se malo van Palanke cuje za ono sto se desava u njoj..gradic je postao sodoma i gomora gde najgori lljudi i muskarci i zene,moralne nakaze,kroje zivot u gradu.Kakve kafice pomonjie predsednik opstine,pa u tim istim kaficima,ne mozes uvece ni pice da popijes,a da te neka od lokalnih devojaka ne odmerava,gleda kao konkurenciju i bez ikakvog povoda fizicki napadne..postoje personei muske i zenske koje misle da su serigi u tom gradu i da sbojim estradnim nacinom zivota mogu da maltretiraju ostatak normalnih ljudi..da je ovo drustvo normalno,takvi bi bili na margini,a ne bi se hvalili svojim bahatim stavovima,parama kohe su stecene na ko zna kakav nacin i agresijom…bunt je obavezan,protest isto tako..koliko tod da je tesko kriticki um mora da se zadrzi,inace propast je vrlo blizu…

 • Bulaja

  Palančani nisu dovoljno burno reagovali kada je srušen Dom Armije. Epska građevina koja je u svom sastavu imala restoran, vojničke spavaone, nekoliko učionica, plesnu i pozorišnu dvoranu, baštu sa panoom za projekcije, kotlarnicu i parno grejanje …. Četiri dana su mu izbijali granitne temelje …, a mogao je nuklerani rat da izdrži. Zašto?! Da bi na tom mestu izgradili limeni Maxi…. Ovo sa baštom bioskopa je još jedan u nizu gafova vlasti koja je na krilima iste kulture, koju sama gasi i uspostavljena.
  Ukoliko građani ovoga mesta ne budu smogli snage da jednom , za svagda , stanu ovoj ekipi na put neće jedina šteta biti stara gradska fontana , čiju skulpturu policija nikada nije pronašla, Dom Armije ni bašta Bioskopa. Cela Palanka ostaće jedan veliki neasfaltirani buvljak!
  Da li postoji odbornička grupa, u Palanci, dovoljno hrabra da pokrene smenu ovog čoveka i da li njegov šef, Dragan Đilas, ima uvid u to kako Demokratska stranka u Palanci vodi opštinu?!

 • tole

  Пише се: Смедеревска Паланка (велико ”П”)

Pošaljite komentar

Najčitaniji blogovi

Sorry. No data so far.

Najviše komentara

Sorry. No data so far.