ПАРАНОЈА У ЛАС ЛЕНГЛИЈУ

Škabo,

Autor:

2 komentara

Данас се слављем у САД  и свим њиховим дипломатским представништвима обележава успешан престанак плаћања превисоких пореза Британској круни. Очеви оснивачи су на данашњи дан 1776. године донели Декларацију независности и тако ударили темеље “демократији”, која ће временом постати најважнији извозни производ растуће силе. То што су Очеви били робовласници и расистички истребљивачи “Индијанаца” не умањује глобални значај који “демократија” има и данас. Штавише, она  је толико важна и крхка да је и даље треба свуда успостављати и чувати, свим средствима. Свеобухватно праћење и шпијунажа светске популације се подразумевају. Шта ту има неки прљави издајник Сноуден да дува у пиштаљку?

 

ДР АнГелОНЗО: Знамо шта смераш, човече!

 

Сећам се ситуације од пре једно месец-два. Легао сам касно уморан и оставио лап топ укључен, због активног јуТорента. Енергетски ефикасан монитор се сам искључио док сам лагано тонуо у сан.  Пресекла ме је супруга, конспиративним шапатом: “Обрати пажњу!” Екран се, након још пар тренутака апсолутне тишине наизглед уснулог дома породице Ћироквић, сам поново активирао и компјутер је почео да даје “знаке живота”. “Пази сад!”, поново је шапнула и бучно устала из кревета. Несташни компјутер је утихнуо а екран се искључио. Потом ми је испричала како се то догађа трећу ноћ за редом. Можда су били само хакери, можда “државни мониторинг”, можда нека страна служба… Ђаво ће га знати.

Ја свакако немам шта да сакријем, поготову не на компјутеру “прикаченом” на нет без озбиљне заштите. Отац ме је одавно научио пар ствари о шпијунажи, тајнама и лажима: 1) информације разноразним “безбедњацима”, којих овде одувек има “за извоз”, вреде онолико колико се трудиш да их сакријеш и 2) најбоље је свима причати истину и вођен њом вредно радити, колико год то деловало скупо, јер мрежа лажи прети да пукне, уз много скупље последице.  Додуше, не могу се баш похвалити да сам догурао вртоглаво високо по питању материјалног положаја или формалног звања водећи се тим принципима. Али никад проблема са сном имао нисам. Нити ми мањка поштовања људи који су ме упознали.

Марку Цукенбергу, с друге стране, свакако не недостаје ни новаца ни статуса (и у буквалном и у “мрежном” смислу). А управо је он, ономад упитан да ли мисли да ће “Фејсбук” уопште заживети јер захтева да се људи одрекну великог дела своје приватности, реплицирао питањем-дијагнозом: “Кога данас брига за приватност?” Да ли је можда знао за чувену причу из Другог светског рата, по којој је овдашња филијала Гестапоа прогласом љубазно замолила грађане да престану да пријављују комшије за глупости јер информације почињу да губе оперативни значај? А да ли сте ви знали да сте при крацији ФБ профила “акцептовали” документ по коме америчке обавештајне службе могу да користе информације са те мреже за своје истраге. Да ли сте мислили да чекају да скривитне нешто по америчком федералном закону? Или сте свесни да учествујете у “првентивној борби против тероризма”? Само уредно попуњавајте тражене податке и појашњавајте ко је ко на вашим сликама. Плату свакако нећете добити ви. Места на хард диску увек има, Кинези их ваљају практично “за џ”.

Било како било, ако немају потребу да због вас премотају Гуглове сателитске снимке ( као нпр. при праћењу доласка возила за бег “Пинк пантера” ), онда вас скенирају макар да би: информацијама снабдели корпорацијске кориснике, персонализовали огласе и комерцијалне садржаје који су вам доступни… Дотле су дошле њихова технологија и наша технофилија. Места на хард диску увек има, Кинези их ваљају практично “за џ”.

Шта је онда сензационално у томе што су ЦИА, НСА или било која друга од преко 20 “безбедносних” агенција САД прислушкивале “пријатеље” из ЕУ? Рећи ћу вам одмах: ништа. То знају и “пријатељи” али морају да се шатро-дуре, због већине поносних гласача по “пријатељским” изборним јединицама. Теже би им објаснили што онда да гласају за њих, ако би признали да се Велики бата на крају пита. Ове наше не морају ни да прислушкују, довољно је да направе журку за Дан независности. Сами ће дотрчати све да рапортирају. Таман постоји  филтер у виду листе званица који решава и седам деценија стар “гестапо проблем”. А по нашим бирачким јединицама је сад чак “ин” декларисати се као станар куће Великог брата. Веле: од силне слободе се леба не наједосмо.

Стварно свака част Сноудену, ако заиста постоји. Тако правдољубив амерички агент је виђен само на насловним страницама светских таблоида, који су објављивањем његове приче брендирани као “слободни”.  Али некога, ко се овде води двема правилима која сам цитирао, она у суштини не тангира. Уосталом, шта је које прислушкивање мање-више, у поређењу са бомбардовањем осиромашеним уранијумом и окупацијом територије? Осим што превише интензивно размишљање на ту тему може одвести у параноју. А превелико наглабање на исту може довести до интелкуализације и виртуелизације отпора неправди јачег. 

А да су Очеви били оснивачи ФБ групе “Најоштрија осуда протекционизам Круне према Британској западноиндијској трговачкој компанији” а потом слободном штампом насрнули на црвене мундире, данас не би било ни Бондстила. Дакле, кад колонизатори ударе по џепу и/или достојанству: пресвлачење у Индијанце и чај у море! А кад следећи пут видите да пандур репетира службено оружје на нечијег љубимца, не посежите за камером мобилног, него за нечим опипљивијем и убедљивијем.  Акција из принципа, без много планирања и филозофирања. Само тако ће можда бити могуће да и вашим потомцима неко једног дана са (страхо)поштовањем честита њихов Дан независности.

 

Pošaljite komentar 

Komentari (2)

  • MAPE batica

    као и увек Бошко поентира!

  • zarko

    Moje je misljenje da bi ljudi ovde a i kojekude jos po svetu vise patili da im uzmu taj spijunski fb nego sto im smeta ta providna spijunaza i besprimerna kradja licnih podataka tako da je po meni vece zlo sto im na taj nacin kradu slobodno vreme i prave od njih zombije . A sto se nas tice mi smo prosli kao po loju ako poredimo sta su napravili od Iraka .

    http://www.servis.laptopova.rs/

Pošaljite komentar

Najčitaniji blogovi

Sorry. No data so far.

Najviše komentara

Sorry. No data so far.