Gde se uzgajaju vozači Formule 1?

Sport,

Autor:

0 komentara

Kada neki sasvim mlad i sasvim nov vozač potpiše ugovor i pojavi se u “najbržem cirkusu na svetu”, zapitate li se odakle se on stvorio? Bio on Finac, Meksikanac, Portugalac, Rus ili Francuz, svakako nije došao pravo iz roditeljskog doma na najpoznatije staze širom sveta. Gde je učio, gde je trenirao, ko ga je primetio, zašto ga doveo?

Imala sam prilike nekoliko puta da prisustvujem trkačkom vikendu Svetske reno serije, događaju koji sa ponosom nosi slogan “fast ,free and fun”. Besplatan ulaz, puno trkanja i dobra zabava zalivena pivom i kobasicama, uspela je da, recimo, sredinom septembra na Hungaroring dovede čitavih 105.000 ljudi!

Za ovo, danas elitno, takmičenje neki su čuli kada je tamo 2007. vozio Srbin Miloš Pavlović. U međuvremenu se ono razvilo na više frontova, pa danas u svom programu ima dvolitarske formulice, Megan trofej i Klio kup, ali je glavno jelo svakako Formula Reno 3.5. Ne znam tačno šta je bila ideja na početku stvaranja ovog takmičenja, još dok se zvalo Nisan serija, pa ni od 2005. kada je postala Reno, ali  znam da su kroz nju prošli velikani autosporta Alonso, Kubica, Kovalainen, ali i neki vozači koji se (još)nisu dočepali Formule 1 poput Aljošina, Vikensa, Hartlija, Frajnsa, Da Košte, Vandorna…

Evo, ovih dana je baš u žiži interesovanja ruski tinejdžer iz Baškortostana Danil Kvjat, pitomac Red bulovog junior programa koji od 2014. uskače u kokpit Danijela Rikarda kao timski kolega Žan-Erik Vernju. Takođe se priča da će 2015. u Meklaren ući iskusni Alonso sa Kevinom Magnusenom ovogodišnjim šampionom Formule reno. Žil Bjanki je odvozio svoj F1 debi za Marusju, a pre Raikonenovog prelaska u Ferari, pričalo se da se dobro pokazao i da će ga Maranelo lansirati u prvi tim. A tu je i Sergej Sirotkin, kome je otac, vaistinu, kupio mesto u Zauberu dogodine, ali je mladac naučio ono što je morao protekle sezone u “renoovom” bolidu. Sve su to klinci koji su se kalili kroz Reno seriju.

Nesumnjivo u toj priči glavnu reč vodi Red bul junior program, čije je “čudo od deteta” upravo uzelo četvrtu uzastopnu F1 titulu i upisalo se na vrh mnogih lista rekorda. A ko je pronašao Sebastijana Fetela? Osoba koja se zove Helmut Marko. Kažu upućeni da njemu nijedan talenat neće promaći. I gde ih dr Marko lansira? Uglavnom u Formulu Reno.

Svima onima koji su graknuli da je GP2 zapravo serija gde se upiru oči u potražnji za novim F1 zvezdama moram reći da je to možda tako osmišljeno, ali da se stvari odvijaju u korist Renoa. Doduše, najčešće više u korist novca i sponzorskih paketa koje vozači nose sa sobom, ali je zaista u poslednjih nekoliko godina više talenata stiglo odatle nego iz bilo koje druge serije.

U prilog teoriji, možda to ima veze sa “mišlenovim“ pneumaticima koje Formula Reno koristi, koji imaju superiornije performanse u odnosu na „pireli“ koji koristi GP2 (i sama Formula 1).  Osim toga, GP2 dolazi na stazu kao pratilac F1 programa i vozači su prekratko na stazi, a Formula Reno nudi mladim pilotima dva odvojena testa i dve pojedinačne trke, svaku sa svojim kvalifikacijama.

Dakle, ako nikada niste pogledali trke Reno serije, imate pravo na popravni 26. i 27. aprila 2014. kada sezona ponovo počinje na Motorlandu Aragon u Španiji. Videćete i čuti, može vas prevariti da pomislite da gledate upravo njeno veličanstvo Formulu 1.

Pošaljite komentar

Najčitaniji blogovi

Sorry. No data so far.

Najviše komentara

Sorry. No data so far.