Sportisti nakon sportske karijere

Sport,

Autor:

0 komentara

Lepo je biti pobednik. Lepo je zbog toga biti slavan i popularan. Lepo je i tako zaraditi novac. Lepo je svojim razultatima i ponasanjem inspiisati nekoga da se bavi sportom, ali i da se lepo ponasa. Medjutim, sportski vek je kraci od radnog i zivotnog veka. Kad se zavrsi takva karijera onda  adrenalin i energija se nagomilavaju u nedostatku novog cilja. Pobednik moze postati gubitnik. Tada i drustvo dozivljava kolektivni poraz, koji cesto puta to i  ne oseti.
Zbog toga je vazan zdrav sistem. Ako sport bude gradivni element drustva, a ne samo trening, takmicenje i pobeda, onda ce sport biti priprema za zivot. Proces koji osnazuje pojedinca, uci ga univerzalnim vrednostima, usmerava ka vrednovanju porodice, stianja obrazovanja i kulturnog uzdizanja. Kada svaki trener postane bolji pedagog, nego sto je sportski trener, onda ce sport stvarati jako drustvo sastavljeno od jakih pojedinac. Tada ce svaki sportista pre nego sto postane sampion biti pripremljen na zavrsetak takmicarske karijere. Obrazovac se i pripremiti za novu fazu zivota, biti obrazovan za neku profsiju, teziti ka formiranju porodice, biti zadovoljan clan drustva.

Tako ce sport na pravi nacin biti agent koji izgradjuje jedno drustvo, osnazuje pojedinca, vrednuje njegov uspeh i insirise ljude da budu aktivni, dobri, da budu zdravi, srecni i spremni za zivot! Tako cemo spreciti da sportisti posle karijere pocnu da lutaju trazeci sebe. Nece biti slucajeva razvratnog zivota i alkoholisanja, povucenosti i asocijalnosti, egzistencijalnog i licnog propadanja.
Tako cemo necemo samo pomoci sampionima, vec cemo ih osnaziti da budu sampioni na nekom drugom polju. Zivotnom polju!

Moj primer:
U  Loznici sam poceo  da treniram boks u zelji da se branim i pobedjujem na nekom polju. Trener me je dobro naucio boks, pa sam kasnije postao sampion. Ali, najvaznija lekcija je bila ona zivotna. Znao sam od starta koliko je vazna skola, sticanje obrazovanja. Zbog toga sam uvek ucio i trenirao. Nisam samo trenirao. Diplomirani sam pravnik, a uskoro branim Master rad na Fakultetu za poslovne studije. Posle toga je bilo lakse i mojoj drzavi da mi pomogne. Sada sam Drzavni sekretar za omladinu i sport u Vladi Republike Srbije. Boricu se da sve sto sam napisao postane realnost u mojoj zemlji!

Pošaljite komentar

Najčitaniji blogovi

Sorry. No data so far.

Najviše komentara

Sorry. No data so far.