Finansiranje sporta od strane JP

Nenad Borovčanin,

Autor:

0 komentara

Finansiranje sportskih klubova od strane Javnih preduzeća Republike Srbije predstavlja najsnažniju podršku države prema domaćem sportu. Imajući u vidu trenutno stanje i nemogućnost funkcionisanja sistema sporta bez državne intervencije na ovakav način, dolazimo do potrebe podizanja kapaciteta sportskih klubova i saveza da mogu samostalno funkcionisati i biti pripremljeni za tržište sporta. Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da se u svetskom sportu godišnje obrne između 350-400 milijradi eura, dolazimo do zaključka da sport može biti jedan od ekonomskih potencijala Srbije, u najmanju ruku neće biti ugroženo njegovo funkcionisanje.

Pre svega potrebno je utvrditi ili odrediti koliko novca JP godišnje izdvajaju za sponzorisanje sporta u Srbiji. Utvrđeni ili određeni iznos rasporediti prema jasno utvrđenom kriterijumu/pravilniku ( vrsta sporta, rezultat, nivo takmičenja, masovnost i posećenost, istorijat i etički kodeks ). Na ovaj način postiže se pravednost i objektivnost u raspodeli sredstava, uticaj političara na sport postaje beznačajan, smiruju se postojeće nesportske tenzije u sportu… Sportska takmičenja postaju konkurentnija, jer će podrška obuhvatiti klubove iz cele Srbije , a ne samo Partizan i Crvenu Zvezdu , samim tim imaćemo i kvalitetniji sport.Podrška klubovima nije sama sebi cilj, već treba da bude sredstvo za podizanje njihovih kapaciteta i pripreme za tržišno poslovanje u sportu. To podrazumeva profesionalizaciju i obuku sektora unutar samih klubova, službi za PR i Marketing, prava i finansija, stručni štab… Na taj način u oročenom period na 5-6 godina profesionalni klubovi postali bi zaista profesionalni, profitabilni i samostalni. Svakako prialgođavanje propisima EU podrazumeva i zabranu sponzorisanja sporta od strane JP.Predlog se odnosi na klubove, jer najveći deo novca je do sada potrošen na njih, ali na ovaj način mogu se obezbediti finansijska sredstva za školski i univerzitetski sport, kao i reprezentativni sport.

PS Ovakav model može se primeniti za finansiranje značajnih društvenih oblasti kao što su obrazovanje, nauka, kultura, zdravstvo i sl.Dakle, PRAVILA , KRITERIJUM, PRAVILNIK! J

Izvor: Facebook – https://www.facebook.com/nenadborovcanin

 

Pošaljite komentar

Najčitaniji blogovi

Sorry. No data so far.

Najviše komentara

Sorry. No data so far.